Quantcast
Channel: Kattuk.nl » Studiefinanciering
Viewing all articles
Browse latest Browse all 6

Studenten positief over jokerjaren

$
0
0
Studiefinanciering

Vorige maand uitte de LSVb haar tevredenheid over de wijzigingen in de wet op de studiefinanciering. Met name het behoud van de vijftienjarige afbetalingstermijn en de invoering van vijf ‘jokerjaren’ (pauzejaren die kunnen worden ingelast bij het afbetalen) vielen in goede aarde. Wat zeggen (oud-)studenten van de wijzigingen in de afbetalingsregeling?

De studenten reageren over het algemeen positief op de veranderingen. De 23-jarige Sanne is na een particuliere opleiding aan haar tweede studie bezig. Zij is tevreden: “Omdat ik op mezelf woon kan ik niet leven van de studiefinanciering en heb ik er een lening bij van ongeveer €300,- per maand. Ik vind het erg fijn dat je bij de IB-Groep met de laagste rente kan lenen en dat ze je vijf jaar speling geven voor het vinden van een baan om het dan pas af te gaan betalen. Aan de andere kant mag je ook eerder beginnen met afbetalen en zelf het bedrag kiezen wat je elke maand aflost. Zo hangt het dus van jou af hoe lang je precies bezig bent met aflossen.”

Marga (24) is net afgestudeerd en wil niet te lang aan haar studieschuld vast zitten. Dat de termijn van vijftien jaar behouden blijft juicht ze dan ook toe. “Kwijtschelden vind ik geen goed idee, want dat stimuleert niet om hard te werken voor je studieschuld.” De ‘jokerjaren’ vallen wel in de smaak: “Al wil ik ze zelf alleen gebruiken als ik geen inkomen heb. Afbetalen moet je uiteindelijk toch.”

Studenten die al wat langer afgestudeerd zijn lijken met een kritischer perspectief naar het leenstelsel te kijken. Zo is Vera (33) van mening dat het “uiteindelijk de verantwoordelijkheid is van de oud-student om de lening vlot af te betalen. Je moet dus prioriteiten stellen.” Ze heeft zelf altijd zoveel mogelijk betaald om de rente te beperken. Maar ze maakt zich zorgen om de algemene trend in de maatschappij, waarin volgens de Utrechtse een mentaliteit heerst van “nu kopen, later betalen”. Casper (36) herkent die ontwikkeling. “Het probleem is dat veel mensen een gat in de hand hebben en daar niet mee om kunnen gaan. Zij betalen niet meer dan nodig is en zijn zo dus veel geld aan rente kwijt. Ik had ook een lening bij de IBG en ik heb zo snel mogelijk afbetaald. Dat scheelde me een hoop rente en ik kon na het afbetalen mijn geld gebruiken voor andere leuke bestedingen.”

Maar niet iedereen van die generatie volgt deze lijn van denken. De 35-jarige JD: “Ik ga volledig onnadenkend met mijn lening om, wat vrij dom is. Ik betaal nog steeds af. Het is een onderdeel van mijn vaste lasten geworden.”

Sommige oud-studenten snappen niet waar de LSVb zo tevreden over is. Danielle (38): “De regeling is toch altijd al zo geweest? Het was immers al inkomensafhankelijk, ik moet niet voor niets elk jaar een draagkrachtmeting invullen. Mijn ‘jokerperiode’ was maar anderhalf jaar, dus dat was wel een stuk korter maar de rest is hetzelfde gebleven.” Ook de 33-jarige Nadine ziet weinig veranderingen: “Bij mij wordt ook elk jaar vastgesteld wat ik moet betalen. Het is wel goed dat ze de termijn niet verruimen naar  vijfentwintig jaar, want dat is wel erg lang, met al die rente en zo. Maar eerlijk gezegd kon ik me niet herinneren dat ik ooit een lening had afgesloten, of heeft het ermee te maken dat ik mijn opleiding niet heb afgerond?”

Bron: LSVB
Door: Bart Mijland, lid van de onafhankelijke LSVB-webredactie


Viewing all articles
Browse latest Browse all 6